• Minimera Visa
  2020-05-29
  Eldningsförbud
  Eldningsförbud råder i Lessebo kommun och hela Kronobergs län från och med 30 maj ... Läs mer
 Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Grön omställning sker i boendet

Tidsschemat är pressat när höghuset Vega i Hovmantorp står redo för sina första hyresgäster. Slutbesiktning och de sista åtgärderna sker endast några dagar innan det är dags för inflyttning i början på februari. Håkan Bergström fyller under året 68 år och är avgående VD på Lessebohus. Han berättar om ett byggprojekt som är smått unikt.

- Hela processen har gått väldigt fort. Vi satte igång under 2017 och nu en kort bit in på 2020 så är huset klart, säger Håkan Bergström. Det är ett unikt och bra läge i Hovmantorp med närhet till all service och kommunikationer – och med en lysande utsikt över samhället och sjön Rottnen.

Det finns många finesser och kvalitéer i boendet på Vega som Håkan vill lyfta fram. Första våningen har entré från gården men i och med att huset ligger i en suterräng upplevs lägenheterna ut mot Storgatan som att man är en våning upp. I huset finns cykelgarage, förråd och avfallssortering och alla andra saker man kan förvänta sig i en modern bostad.

- I köken har vi klinkers och vi har varit noga med detaljerna. Platsen på berget vid Storgatan är speciell så det blev en arkitektritad byggnad för att nyttja läget, berättar Håkan Bergström. Huset är energieffektivt, nästintill ett passivhus. Som hyresgäst kan man dessutom köpa den el som produceras av husets solceller.

Lessebohus har ett systerföretag i Lessebo Fastigheter och där arbetar Håkan och kollegorna med att färdigställa den nya ambulansstationen i Hovmantorp. Även där finns miljötänket med.

- Både vid ambulansstationen och på Vega finns laddstolpar för bilar att ladda el. Ambulansstationen är ett spännande bygge där vi gjort en uppdaterad version av den byggnad som finns i Alvesta, säger Håkan.

Miljöfrågor kopplat till byggnader och boende är något som Håkan Bergström brinner för och återkommer till. De lägenheter som byggdes under det svenska miljonprogrammets satsning på bättre bostäder har nu nått en ålder de behöver renoveras.

- Det är självklart att när man vårdar den investering som en gång gjordes i byggnader, att man gör det med energieffektivitet och miljön för ögonen. Det går att spara en tredjedel på energiförbrukningen om man gör rätt åtgärder i de gamla husen, säger Håkan. Det är hus som när de byggdes var tänkta att värmas upp med olja och nu finns helt andra lösningar som fjärrvärme och luftvärmepumpar. Det säger sig självt att det finns mycket att tjäna på renoveringar.

Lessebohus är ett småländskt bolag och Håkan är noga med att kostnaderna ska hållas nere.

- På Vega har vi satt en gräns för vad lägenheterna får kosta. Med hjälp av smarta bygglösningar som håller hög kvalitet har vi kunnat nyttja statliga bidrag från Boverket och därmed kunnat hålla kostnaderna nere, säger Håkan. Detsamma gäller de renoveringar som görs i befintliga hus. Vi räknar med en hyreshöjning på några hundralappar när vi byter kök, badrum och liknande utrymmen. Tittar vi på andra bolag så finns det exempel på när hyreshöjningarna drar iväg och människor tvingas flytta, det är inte en situation som vi vill ha.

Senast uppdaterad: 28 januari 2020
Publicerad: 28 januari 2020 kl. 13.17

Lessebohus


 • Kontakta oss
  Felanmälan: 0478-125 48
  Måndag-fredag: 08:00-12:00
 • Öppettider för besök:
  Måndag-fredag: 09.00-12.00
 • Telefontider
  Måndagar: 13:00-15.00
  Tisdagar: 14.00-16.00
  Onsdagar-fredagar :13.00-15:00
  Telefonnummer: 0478-128 20
 • När kontoret har stängt:
  Störningsjour: 0478-314 15
  Trygghetsjour: 0478-314 15
  Fastighetsjour: 0478-314 15

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebohus.se.

Kontakt Lessebohus

Stationsgatan 10 
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 128 20