Temperatur

Inomhustemperatur

Temperaturen varierar med vädret

Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Är elementen kalla, ja då fryser man även om det är 21 °C i lägenheten. Lite psykologiskt, nja kanske? Spelar det egentligen någon roll om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? Svar nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 - 21 °C.

Frågor och svar om värmen

Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?
Temperaturen bör ligga på 20 °C i Lessebohus lägenheter.

Om man upplever att det är kallt i lägenheten?
Då är det önskvärt att du mäter temperaturen själv i lägenheten innan ni felanmäler till Lessebohus. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

När sätter Lessebohus på värmen i husen?
Många boende tror att det fungerar som förr att vid ett visst datum sätts värmen på. Men idag sker detta per automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Varför är mitt element kallt ibland?
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Elementen är varma men det är kallt i rummet ändå
Viktigt att tänka på är att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor etc. tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar
16 °C inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?
Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten. När lampor, TV eller andra elektriska apparater stängs av så kan temperaturen sjunka något.

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?
Ja Nej

Tack för din synpunkt på denna sida på vår hemisda. Om du vill att vi svarar dig, lämna epostadress eller telefonnummer.
Senast uppdaterad: 27 juli 2023
Publicerad: 24 januari 2017 kl. 10.42

Lessebohus


Kontakta oss
  • Felanmälan: 0478-125 48
    Måndag-fredag: 08:00-12:00
  • Uthyrning/växel: 0478-128 20
    Måndagar - fredagar: 09:00-12:00
  • När kontoret har stängt:
    Fastighetsjour, störningar, akuta fel: 0478-314 15

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebohus.se.

Kontakt Lessebohus

Stationsgatan 10 
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 128 20